Coast to Coast Charity Cycle

2015.07.29 BB Cycle Ed 1 2015.07.29 BB Cycle Ed 2Congratulations to our finance consultant Beverley Beresford for completing an impressive 900-mile cycle across the length of France to raise money for Bluebell Wood Children’s Hospice. After nine days at the handlebars, battling through Mediterranean summer temperatures, Beverley raised over £3,600 for the vital Sheffield charity.

Beverley set this challenge for herself after visiting Bluebell Wood with her husband to hand over the donation from his own cycle from Land’s End to John O’Groats. After seeing the hard work and care that went into improving the quality of life for both children with complicated medical needs and their families, she was inspired to do something similar for the charity.

With her husband in the role of coach, Beverley first learned to ride a road bike last year, and has been training since January 2015. The voyage began at Calais, 4th July. Averaging around 100 miles per day, (one of which included scaling a 5000 ft mountain) Beverley and her companions sustained themselves with beer, pizza and lots of sleep, eventually reaching Narbonne 12th July.

Enjoying a well-earned rest by the Mediterranean, Beverley and Colin also celebrated their 30th wedding anniversary. Congratulations Beverley!

 

 

Head Office Façade Design Considerations

Original Structure

Works commencing at Clear Line Head Office 30 June 2015.

Works commencing at Clear Line Head Office 30 June 2015.

The two-story building was constructed in the 1960’s. It is composed of a steel framework, concrete floor slabs, a timber flat roof with asphalt coating, and brickwork to corners and gable-ends. The windows are constructed from non-thermally broken aluminium profiles with single glazing. This has resulted in great thermal loss, along with draughts around the vents where the seals have perished over time. Some years ago, in an attempt to combat this thermal inefficiency, a solar reflective vinyl film has been applied to the glass, but this is now badly scratched and degraded.

Aesthetically, there are unsightly air-conditioning units in front of the building and in general, the structural integrity will benefit from refurbishment.

Panoramic view of front façade works at Clear Line Head Office.

Panoramic view of front façade works at Clear Line Head Office.

Design Considerations

In order to bring the building into the 21st century, we arrived at an aesthetically pleasing design that that would be thermally efficient and economical. The front elevation will incorporate SG curtain walling with full-height electrically operated parallel opening vents.

Sequential removal and replacement of the curtain walling would also need to take into account the fact that the offices are still in use during the works.

High-performance Glass

The high-performance glass is partially tinted and reflective and will create a pure glass effect. It is anticipated that the façade glazing will achieve an overall U-value of less than 1.6 W/m2K.

Clear Line will be documenting the works’ progress over the coming months with weekly updates, challenges and images. 

Clear Line Awarded Commendation for Excellence in Design and Innovation

 

glazing system

Completed gable end glazing view from Liverpool road at Business Design Centre, London

Clear Line has been recognised at the Schueco Excellence Awards for Design and Innovation 2015 for its installation of Schueco systems at the Business Design Centre in Islington, London.

Schueco crafts sustainable building envelopes that offer the best in design, comfort and security, operating in over 78 countries worldwide to create structures that are innovative and unique. In collaboration with RIBA Journal, the company rewards excellence across the varied spectrum of façade design and installation.

completed glazed gable end

The completed glazed gable end of the Business Design Centre. London

Clear Line and Business Design Centre

Clear Line received a Commendation in the Specialist Contractor category for its work on Islington’s Business Design Centre. Originally the Royal Agricultural Hall, the Grade II listed building was erected in 1860, and this posed challenges for both design and installation. The delicate logistics of introducing glazing to the structure’s gable ends while it remained fully operational were carefully planned and executed, and in terms of sustainability, 75% of materials removed from the original façade were recycled.

gable end glazing

The gable end glazing that has replaced the GRP steel

Surmounted Challenges

Given that the gable ends were in the main building, and that the adjacent roof was incapable of supporting heavy loads, access was the main concern. This was until architect Simon Powell came up with the idea of creating large scaffold support “brackets” cantilevered from the existing structural columns. The brackets were subsequently left in place; supporting the gantry walkways and being retained for possible future use.

It was important for the client that the centre remained in full operation while works were completed. Our project team worked closely with the centre management to ensure that the disruption of the works had minimal impact on the centre’s daily operations and client requirements.

For further information on the project please see our Portfolio page.

Concept for Clear Line Façade Works

facade
Clear Line moved into new premises in January 2014. The internal elements of the building were made fit for purpose before the move, however the external envelope remains very tired and in need of refurbishment.

With this in mind plans have been put in place to upgrade the façade. The initial concept came from the need to show our Clients what we can do in the building envelope market.

DSCN0270

The main goal of the refurbishment is to increase the overall integrity of the building while making the façade aesthetically pleasing. To do this we will enhance the thermal performance using specialist glazing systems and remove the majority of the asbestos within the building envelope. With added extras such as up-lighting to the façade the end result will be spectacular.

A full internal refit will be taking place at the same time as the external works, with our offices remaining fully functioning throughout the duration.

 

Clear Line Complete Challenging Glass Installation in London

20150509_152814

This weekend Clear Line completed a large glass installation at Broadgate Quarter, London.

There were three pieces of glass to be installed to the Entrance Screen approximately 4m x 3m in size and weighing around 1100kg. We used a Hydraulica 1200 glass vacuum lifter incorporating 16 individual suction pads. This was lifted into place using one of Clear Line’s  Maeda 305 Mini-cranes.

The biggest problem we faced was the available clearance between the glass and the canopy and the glass and the ground, which was only 5mm either side. However, with the added experience of all our operatives on site we were able to complete the installation in one day without any complications.

 

 

Clear Line Prepare for Works on Head Office Façade

NEW clearline logoClear Line have recently started the process of refurbishing the façade at our Head Office in Sheffield. We are going to be entirely responsible from the initial concept right the way through to completion.

Each week we will go through each stage of the process so far. Starting from concept, discussing all the design, procurement and installation steps along the way.

Watch this space for the first installment of the initial concept, keep a close eye on the ‘as it is now’ images to follow.

Clear Line Sail Through ISO Surveillance

9001 LogoClear Line have recently undergone our first surveillance audit since we achieved ISO 9001, ISO 14001 and OHSAS 18001. As there are major changes coming to the scope of the accreditation’s, Clear Line saw this as a chance to highlight the key improvement areas ready for the changes to be implemented.